loader icon

Piekarnia

PIECZYWO JAK DAWNIEJ

Piekarnia

Piekarnia – to od tego wszystko się zaczęło. Serce naszego rodzinnego przedsiębiorstwa.
Od niedzieli po południu do soboty rano w piecach z szamotowym trzonem wypiekamy tradycyjny chleb na zakwasie.
Używamy wyłącznie naturalnych składników i najwyższej jakości mąki z polskich młynów.
Kluczem do sukcesu naszego chleba jest zakwas, który wyprowadzamy nieprzerwanie od 1938 roku.
Przez ten czas w naszej rodzinnej piekarni wytworzyła się unikalna mikroflora bakterii
z rodzaju Lactobacillus i dzikich drożdży, która nadaje pieczywu wyjątkowy smak i aromat.

Cykl fermentacji zakwasu:

… i tak od 80 lat

Już jako mniejszość w polskim piekarstwie wytwarzamy zakwas metodą pięciofazową.
Składa się ona z faz: zaczątek, przedkwas, półkwas, kwas i ciasto właściwe.
W naszej piekarni zakwas żytni fermentuje 24 godziny, a zakwas pszenny 80 godzin.

Nasze pieczywo:

PSZENNO-ŻYTNIE

Nowowiejski

Tradycyjny, polski chleb wypiekany w naszej piekarni od początku istnienia. Powstaje z połączenia mąki pszennej, żytniej, żytniego zakwasu, wody i drożdży. Pieczemy go w gramaturach: 0,5 kg, 0,8 kg.

Dyniowy

Chleb pszenno – żytni na zakwasie z dodatkiem pestek dyni i słonecznika. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Lniany

Chleb z dużą ilością ziaren siemienia lnianego wypiekany na zakwasie.

ŻYTNIE

Żytni 100 %

Wypieczony wyłącznie z mąki żytniej, zakwasu, wody i soli. Bez użycia drożdży.

Żytni 100 % z żurawiną

Wypieczony wyłącznie z mąki żytniej, zakwasu, wody i soli z dodatkiem żurawiny. Bez użycia drożdży

Żytni 100 % ze śliwką

Wypieczony wyłącznie z mąki żytniej, zakwasu, wody i soli z dodatkiem suszonych śliwek. Bez użycia drożdży

Żytni ze słonecznikiem

Chleb żytni wzbogacony ziarnami słonecznika, dzięki czemu uzyskuje dodatkowe zalety zdrowotne.

PSZENNE

Bagietka francuska

Owoc naszej półrocznej wytężonej pracy nad recepturą i technologią. Wyrabiana z mąki pszennej z dodatkiem pszennego zakwasu. Czas produkcji bagietki to kilkadziesiąt godzin.

Chałka

Tradycyjna chałka na święta i nie tylko, dostępna w dwóch rodzajach: na słodko, bądź niesłodko. W naszych stronach nazywana również „kukiełką”

Grahama

Od ponad 200 lat nieodłączny element osób na diecie i pragnących jeść lekkostrawny i zdrowy chleb.

Wek pszenny

Pszenny wek, idealny na lekką kolację.

Orkiszowy

Chleb z dodatkiem płatków orkiszowych.

Bułki

Bułeczki od Piskorka idealne na śniadanie czy kanapki do pracy lub szkoły.

RAZOWE

Żytni razowy

 Chleb produkowany z mąki razowej przedniej jakości. Obfity w minerały i wartościowe składniki odżywcze.

Razowy Ziarenko

 Chleb powstały z umiejętnego połączenia mąki razowej i pszennej. Posiada lekki aromat oraz wyczuwalny kwaskowy smak, który wynika z użytego zakwasu.

INNE

Pełnoziarnisty

Chleb upieczony bez użycia mąki wyłącznie z samych ziaren. Tak, to naprawdę chleb bez mąki…

Bułka tarta od Piskorka

Ktoś z naszych przyjaciół powiedział kiedyś, że dobrą piekarnię poznaje się po dobrej bułce tartej. Spróbuj Bułki tartej od Piskorka i przekonaj się sam!